Tánc”lépések”, CORONA ügyben! Hosszú távon NYITVA!

Ebben a blogbejegyzésben azt olvashatjá(to)k, hogy milyen levelet, kérést küldtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumába, illetve a Nemzeti Népegészségügyi  Központba.

Igyekeztünk egy a táncos világra minél szélesebb körűen illő szabályozási tervet létrehozni.

 

Szerettünk volna egy olyan anyagot összeállítani, ami a jövőben is tudja szolgálni a tánc világát! Nem számíthatunk arra, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba. Fel kell készülnünk az új kihívásokra. A COVID-19 Vírus lett az első ilyen.

 

Viszonylag hosszú az anyag, de található benne egy kis összefoglaló a lényegről.

Reméljük, hogy sikerül valamit ezzel elérnünk.

Jó lenne már újra táncórákat tartani! 

 

A LEVÉL:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

1054 Budapest, Akadémia u. 3.

 

Nemzeti Népegészségügyi Központ

1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.

 

 

Tárgy: Táncstúdiók, tánciskolák teszt jellegű nyitására vonatkozó javaslat

 

 

Tisztelt Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere részére!

 

Tisztelt Dr. Müller Cecília  országos tisztifőorvos úrhölgy részére!

 

Tisztelt Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár részére!

 

Magyarország kormánya által hozott a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) amelyet a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 2021. február 08.-i hatállyal meghosszabbít előírt szabályok alapvető célja a gyülekezés, a gyűlések, a rendezvények és szabadidős létesítmények működésének korlátozása és ezáltal a kontaktusok számának csökkentésére irányuló intézkedésekre vonatkozólag a Korm. rendelet 12. § (1) bekezdés c) pontja és (4) bekezdése értelmében 2021. március 01-ig valamennyi edző- és fitneszteremben történő tartózkodás tilos (az ott foglalkoztatottak kivételével), az edző- és fitnesztermeket kizárólag a versenyszerűen sportolók használhatják edzés vagy sportrendezvényen való részvétel ideje alatt.

 

A fent meghatározott szabályozást is figyelembe véve, a magyar táncos szakmában széleskörű összefogás eredményeként, megszületett egy javaslat az amatőr és hobbi tánc élet újraindítására egy nyitást elősegítő intézkedési tervre. 

Szakorvosok segítségével több magyarországi tánciskola, táncstúdió vezetője, tánchoz közeli szervezetek vezetői, jogászok közreműködésével kidolgoztunk egy javaslatot, ami mentén biztonságos keretek között újra lehetne indítani a táncoktatást. 

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a tánc egyszerre segíti a test és a lélek egészségének megőrzését, de nem csak maga a mozgás fontos, hanem a biztonságos közösségi kapcsolatok személyes jelenléttel történő megélése is. A mozgásnak, a zenének, a közösségnek pozitív egészségügyi hatásai vannak, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az 1918-s Spanyolnátha járvány idején Joseph Hubertus Pilates észrevette azt, hogy a fizikailag fitt és képzett emberek közül senki sem fertőződött meg.  

 

Az intézkedési tervet teszt jellegű nyitási lehetőség mellett dolgoztuk ki. A kidolgozott védelmi elemek, néhány kivétellel, már 2020. májusától életünk részét képezték. Az új elemekkel együttesen azonban az intézkedések szigorú betartása sikeresen meggátolhatja a fertőzés esetleges kontakt általi terjedését is.   

 

 

 

 

A kidolgozott intézkedési terv elemei, amelyeket pozitív hozzáállás esetében akár egy rövidebb teszt időszakban 2021. február hónapban (a teljes nyitás mellőzésével) akár „vizsgáztatni” is lehet a következők: 

 

  1. A táncstúdiók nyitvatartási ideje igazodna a 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 2. bekezdés, 1. szakaszában foglaltakhoz, azaz a táncterem reggel 6 óra és este 19 óra között tartana nyitva.

 

  1. Az órákon való résztvevők számának meghatározása: Adott idősávban, a táncterem hasznos területének négyzetméter arányos területe használható. Egy főre jutó terület nem lehet kevesebb, mint 4 m2, azaz négy négyzetméter.

 

Például 51 m2 teremben maximum 12 fő tartózkodhat a tanárral együtt, de nagyobb termeknél a terem hasznos területétől (négyzetméter aránytól) függetlenül maximum 20 fő tanárral együtt.

 

  1. Az órákon való részvétel elsődleges feltétele az órákra történő előzetes regisztráció lenne, hogy minden megtartandó óra előre tervezhetően legyen feltöltve figyelembe véve a létszámra vonatkozó korlát szabályozás betarthatóságát.

 

  1. Az órákon az előírt négyzetméter számot, és a jogszabályban foglalt védőtávolságot (1,5 – 2 m) tartani kell. Amennyiben páros, illetve csoportos táncórákról van szó, úgy a párcserét mellőzni kell (pl. állandó partner a társastáncban), valamint a csoportok összetételét tilos változtatni.

 

  1. A táncterem területére történő belépéstől a távozásig a szájat és az orrot eltakaró, a rendeletben előírt szájmaszk használata kötelező. Azt levenni tilos, kivéve folyadék bevitel ideje alatt, valamint nagy intenzitású mozgások végzésekor.

 

  1. A táncterem területére lépve kötelező a törvényben előírt, (virucid) hatású kézfertőtlenítő használata.

 

  1. A táncstúdió területére lépve (a bejáratnál) kötelező az érintés mentes testhőmérséklet ellenőrzés.

 

  1. A terem napi nyitásakor, valamint a táncórák között a csapok, kilincsek, padok, széktámlák és más kézzel érintett felületek fertőtlenítése.

 

  1. Minden nap kötelező a tánctermek teljes fertőtlenítése. (pl. padló, tükör)

 

  1. A kézmosóknál kötelező a fertőtlenítőszappan és a papír kéztörlő kihelyezése. A tánctermekhez tartozó wc-k használata engedélyezett, de a tusolóké nem. A wc-ket rendszeresen fertőtleníteni kell.

 

  1. Légtechnikai rendszerrel ellátott teremben, amennyiben az a terem fűtését hivatott kiszolgálni, úgy az adott technikát rendszeresen (napi szinten) fertőtleníteni kell. (pl. UV vagy Ózongenerátor használata).

 

  1. Csak az tartózkodhat a táncstúdió területén, akinek ott órája, edzése van. (Szülők, kísérők, hozzátartozók a Stúdiót a veszélyhelyzet megszűnéséig, illetve ezen rendelkezés feloldásáig nem látogathatják.

 

  1. Egészségügyi állapotfelérő adatlapot kitöltése, melyet minden a terembe látogató személy számára látogatásának első napján kötelező lenne kitöltenie, a hatályos adatkezelési törvények (GDPR) betartása mellett.

 

  1. Állandó összetételű csoportoknál vállaljuk a táncstúdiók állandó órarendjének, csoportlétszámának lejelentését a Nemzeti Népegészségügy Központ, vagy akár az Operatív törzs felé. (mint pl. a nyári táboroknál).

 

Fenti intézkedések szigorú betartása mellett álláspontunk szerint a táncolni vágyók biztonságosan vehetik igénybe a szolgáltatásokat, valamint ezen intézkedések betartásával a kontaktusok száma is minimalizálható a stúdiók területén.

 

Az intézkedési tervben foglaltakra vonatkozólag, vállaljuk továbbá akár szigorított szakhatósági (járványügyi, rendőrségi), vagy szakszövetségi ellenőrzéseket.

 

Budapest, 2021. február 8.

 

Pozitív válaszában reménykedve, maradunk tisztelettel:

 

 

Princz Nóra                                                                            

Infinity Dance Company                                                        

alelnök                                                                                    

Budapest                                                                             

 

Fekete René

Dave4You Táncstúdió

Vezető  

Győr

 

Bartha László                                                                       

Székesfehérvári Táncművészek Szövetsége                 

Elnök

Székesfehérvár                                                                     

 

Somogyi-Madarász Tibor

Sportmenedzser

Budapest

 

A TÁNCTERMEK NYITVATARTÁSÁNAK FELTÉTELEI

Az alábbiakban pontokba szedve összegyűjtöttük a táncoktatókra és tánctermekre vonatkozó nyitvatartási feltételeket. Az összefoglalóhoz csatoljuk a teljes tájékoztatót, amelyben részletesen ismertetjük a tánctermi táncórák megtartásához szükséges védőintézkedéseket.

  1. Korlátozott nyitvatartás: a tánctermek nyitvatartásának illeszkednie kell a kijárási tilalomhoz, 6:00 és 19:00 között tarthatnak nyitva.
  2. Létszám limit: Egy táncórán, adott idősávban maximum annyian vehetnek részt, hogy legalább 4 m2 szabad hely jusson egy főre. Alapterülettől függetlenül maximum 20 fő vehet részt az oktatóval együtt. Tehát például egy 51 m2 -es teremben 12 fő tartózkodhat a tánctanárral együtt; 80 m2 felett pedig maximum 20 fő lehet az oktatóval együtt mérettől függetlenül.
  3. Csak előre regisztrált résztvevők vehetnek részt az órákon. A táncolni vágyóknak előre szükséges bejelentkeznie a tanfolyamra/kurzusra/órára, hogy minden táncóra előre tervezhetően legyen feltöltve és a létszámkorlát minden esetben betartható legyen. Kísérők és vendégek nem látogathatják a helyszínt.
  4. A táncórákon az előírt védőtávolságot tartani kell. Az oktató az órai feladatokat lehetőleg úgy határozza meg, hogy tartható legyen a biztonságos távolság. Páros táncok esetén mellőzni kell a párcserét, és a csoportos táncok esetén nem megengedett a csoportok összetételének változtatása.
  5. A táncterem területére történő belépéstől a távozásig a szájat és az orrot eltakaró, a törvényben előírt típusú szájmaszk használata kötelező. Azt levenni tilos, kivéve az irányított ivószünetekben.
  6. Kötelező a kézfertőtlenítés: A táncterem területére lépve kötelező a kihelyezett, törvényben előírt minőségű, virucid hatású kézfertőtlenítő használata.
  7. Kötelező testhőmérséklet mérés: a helyszínre való belépéskor a bejáratnál érintésmentes ellenőrzés zajlik.
  8. Felületek gyakori fertőtlenítése: Az első táncóra előtt és a táncórák között kötelezően gondoskodni kell a gyakran érintett felületek (csapok, kilincsek, kapcsolók, …stb.) fertőtlenítéséről.
  9. Fertőtlenítő takarítás: A táncteremben és a hozzá kapcsolódó helyiségekben a napi használat előtt és után fertőtlenítő takarítást kell végezni (pl. padlóburkolatok, tükör, …stb.)
  10. Vizes blokkok: A mosdóban biztosítani kell az orvosi célú, virucid hatású alkoholos kézfertőtlenítő szappan és az eldobható papír kéztörlő folyamatos utántöltését. A WC rendszeres fertőtlenítés mellett használható, zuhanyzási lehetőség azonban nincs.
  11. Légtechnikai rendszer bekapcsolása tilos, kivéve ha a légtechnikai berendezés rendelkezik csírátlanító funkcióval, és/vagy rendszeresen (naponta) szakszerűen fertőtlenítve van (pl. ózongenerátor használatával).
  12. Nyilatkozat a részvételhez: a táncórák látogatásának megkezdése előtt egy állapotfelmérő adatlapot kell kitölttetni minden résztvevővel a hatályos adatkezelési törvények (GDPR) betartásával.
  13. Ellenőrzések: a táncoktatók vállalják a szigorú hatósági, vagy szakszövetségi ellenőrzéseket.
  14. Bejelentési kötelezettség: állandó összetételű csoportoknál vállaljuk a táncstúdiók állandó órarendjének, illetve csoportlétszámának lejelentését a Népegészségügyi Intézet felé (mint pl. a nyári táboroknál).

Mi, táncoktatók kijelentjük, hogy az összefoglalóban felsorolt pontokat, valamint az annak alapját képező (csatolt), részletesen kidolgozott védőintézkedéseket megismertük és vállaljuk azok betartását.

Készült: 2021. február 5. 

 

 

 

TÁJÉKOZTATÓ A TÁNCTERMI FOGLALKOZÁSOK

MEGTARTÁSA KAPCSÁN BEVEZETETT VÉDŐINTÉZKEDÉSEKRŐL

 

Az alábbi összeállítás orvosi segítséggel, infekciókontroll szakértő bevonásával készült, kifejezetten a táncoktatók tevékenységéhez igazítva.

A tájékoztatóban közzétett információk megfelelnek a hatályos jogszabályoknak, valamint összhangban vannak az aktuális és mérvadó orvosszakmai ismeretekkel. A szabályozás kifejezetten a táncoktatók tevékenységéhez és a tevékenységük helyszínéül szolgáló stúdiók, tánctermek, illetve egyéb bérlemények adottságaihoz lettek kidolgozva, így annak lemásolása és eltérő körülmények közötti alkalmazása nem megvalósítható, valamint kizárja az alkalmazás eredeti céljának (hogy biztonságosan megtarthatók legyenek a tánctermi táncórák) teljesülését.

Mindenek előtt a közreműködő orvosi stáb által készült rövid áttekintést szeretnénk megosztani, amely hozzájárulhat, hogy a megbízható, mérvadó forrásokból származó ismeretekre alapozva megfelelő védekezési szemléletet alakítsanak ki a táncoktatásban résztvevők.

A folytatásban 3 részre bontva kerül kifejtésre a védekezési protokoll. Az 1. pontban olvasható a táncoktatók által biztosítandó feltételek bemutatása, a 2. pontban a táncórákon résztvevő tanulók által betartandó szabályok ismertetése, a 3. pontban pedig a sikeres megvalósításhoz kötődő gyakorlati javaslatok vannak rögzítve.

Ezt követően a szabályzathoz kapcsolódó nyilatkozattétel lehetősége kerül megemlítésre, valamint az ellenőrző hatóságok bevonásának lehetőségei. Zárásként megosztunk egy olyan kísérő anyagot a táncoktatók számára, amelyet felhasználhatnak a tanítványaikkal folytatott, a védőintézkedések bevezetésére irányuló kommunikáció során.

 

TUDNIVALÓK A KORONAVÍRUSRÓL A TÁNCÓRÁKKAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN

Az új típusú koronavírus (a továbbiakban vírus) egy kifejezetten érzékeny, sérülékeny kórokozó, alapos és szabályos szappanos tisztítással vagy fertőtlenítéssel teljes biztonsággal elpusztítható. Mivel ez a vírus új mindenki, még a tudomány számára is, természetesen rengeteg a vele kapcsolatos bizonytalansági tényező, és nem elegendő az ismeretanyag ahhoz, hogy pontos információkat lehessen közzétenni hivatalosan. Ezzel együtt azok a javaslatok, ajánlások, amelyeket a világban aktuálisan figyelembe vesznek – éppen a már meglévő ismeretekre alapozva – , nagy valószínűséggel helytállóak.

A vírus által okozott fertőzés elsősorban a klasszikus vírusos légúti megbetegedésekhez (mint például az influenza) hasonló, azonban egyrészt az idetartozó tünetek jellemzően lényegesen erőteljesebben jelentkez(het)nek, és lényegesen hosszabb ideig (akár hetekig, sőt hónapokig) áll(hat)nak fenn. Az alsó légutakban az ilyen típusú megbetegedésekhez képest sokkal gyakoribb és drámaibb károsodás, súlyos, gyakran még intenzív osztályos kezeléssel is csak nehezen gyógyítható tüdőgyulladás alakul(hat) ki. Másrészt pedig – megint csak az ilyen típusú megbetegedésekhez képest – sokkal gyakoribb szervkárosodások (elsősorban vese, szív, valamint központi idegrendszeri) és működészavarok lép(het)nek fel.

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, a fertőzött ember testváladékainak egy erre megfelelő közegen (levegő, anyagok felületei, bőrfelület) keresztül, egy a fertőzésre fogékony állapotú másik ember nyálkahártyáira, bőrsérüléseibe jutásával. Ott megtapadva, a sejtekbe jutva szaporodásnak indul, a károsodásokat pedig egyrészt azáltal eredményezi, hogy miután nagymértékben reprodukálta magát, a sejtekből kiszabadulva azok pusztulását okozza, másrészt a szervezet nagyfokú immunválaszát beindítva számos olyan gyulladásos vegyület felszaporodása által, amelyek visszafordíthatatlan folyamatok kialakulásához járulnak hozzá (nagyrészt ezek felelősek például a szervkárosodásokért). A vírus a gazdaszervezetbe jutás után 1-3 nappal már jelen van az orrgarat nyálkahártya sejtjeiben, és ezáltal az illető cseppfertőzéssel már továbbadhatja, és valószínű, hogy az ezen az úton való fertőzőképesség mintegy 2 héten át áll fenn. A vírus azonban a fertőzés lényegi részének lezajlása, illetve a gyógyulás után a székletben még hetekig jelen lehet fertőzőképes állapotban. Mindezekből következően a személyes higiénia betartásának valamennyi e szempontból kiemelt testtájék (KÉZ, valamint a fej, a nyak, a gát bőre és nyálkahártyái) vonatkozásában nagy jelentősége van.

A fertőzés persze nem a táncórákon résztvevő tanulókra és oktatókra jelenti a legnagyobb veszélyt, azonban lehet ebben a körben is olyan, akinél súlyos lefolyású megbetegedést okoz(hat)na. Nem tudhatjuk, kinek az immunrendszere hogyan reagálna erre a vírusra, illetve bármely közösségben előfordulhat, hogy valakinek van valamilyen krónikus betegsége. De a vírus elsősorban az idős embereket, és a krónikus betegséggel bírókat veszélyezteti – a két kategória nagyrészt fedi egymást.

Így a következőkben ismertetett szabályok tökéletes betartása elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a táncórákon résztvevők még véletlenül se járulhassanak hozzá egyetlen veszélyeztetett ember megfertőződéséhez sem. Ez nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő, hogy valaki valamilyen módon “hazavisz” fertőzőképes vírusokat, mivel a vírus jelen van a környezetünkben, az emberekben, szinte elképzelhetetlen, hogy ne találkozzunk vele. A fertőzés kialakulásánál három lényeges tényező játszik szerepet: 1.) fertőzőképes kórokozó, 2.) megfelelő közeg, 3.) fogékony gazdaszervezet. A lenti szabályok tökéletes betartása az első kettő kiküszöbölését, kiiktatását eredményezi. Segítségükkel a levegőben illetve a felületeken jelenlevő vírus csíraszáma nullához közelítőre csökkenthető, és az állandóan mozgatott, cserélt levegő – amelyben eleve is csak a maszkok által szűrt minimális mennyiségű vírus lehet jelen – sem jelent majd megfelelő közeget.

 

  • MILYEN VÉDŐINTÉZKEDÉSEKET ALKALMAZZANAK A TÁNCOKTATÓK A TÁNCOSOK VÉDELME ÉRDEKÉBEN?
    • Érkezésnél érintésmentes lázmérővel ellenőrzik a résztvevők testhőmérsékletét.
    • A táncteremben és a hozzá kapcsolódó helyiségekben a napi használat előtt és után fertőtlenítő takarítást kell végezni.
    • A gyakran használt felületeket (pl.: kilincsek, kapcsolók, széktámlák) minden táncóra előtt/után fertőtleníteni kell.
    • A takarítást kizárólag az előírásoknak megfelelő, a vírusok elleni teljes védelmet nyújtó ipari/egészségügyi tisztítószerekkel és fertőtlenítőkkel kell végezni.
    • A táncteremben javasolt létszámkorlát bevezetése a terem méretéhez igazodva. Lehetőleg minimum 4 négyzetméter jusson egy főre (pl. egy 51 m2es teremben 12 fő tartózkodhat a tánctanárral együtt, egy 83 m2-esben 20 fő… stb.).
    • A táncterem padlóján javasolt jelölésekkel segíteni a távolságtartást. (Pl. egy 2 x 2 méteres négyzetekből álló háló felmatricázásával elősegíthető a résztvevők közötti min. 1,5-2 méteres védőtávolság megtartása.)
    • A távolságtartás érdekében az oktató az órai feladatokat lehetőleg úgy határozza meg, hogy tartható legyen a védőtávolság. Páros, vagy csoportos táncok esetén kerülni kell a párcserét, és a csoportok összetételének változtatását.
    • A táncteremben rendszeres időközönként szellőztetni kell (óra előtt, után, és közben is)
    • A foglalkozások közötti váltásoknál min. 10-15 perc technikai szünetet kell tartani, ami alatt megtörténik a fertőtlenítés, a szellőztetés, és kényelmes tempóban, az előírt távolságot betartva cserélhetnek helyet a távozó és érkező táncosok.

 

Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a mosdót egyesével használják a táncórára érkezők.

  • A mosdóban biztosítani kell az orvosi célú, virucid hatású alkoholos kézfertőtlenítő szappan és az eldobható papír kéztörlő folyamatos utántöltését.
  • A táncórák helyszínén a be- és kijáratoknál, előterekben, közösségi terekben, valamint a foglalkozásnak helyet adó teremben biztosítani kell az előírásoknak megfelelő kézfertőtlenítők kihelyezését, utántöltését.
  • Csak olyan légtechnikai berendezések működtethetők, melyek rendelkeznek csírátlanító funkcióval, és/vagy amelyek rendszeresen (naponta) és szakszerűen fertőtlenítve vannak.
  • A védőintézkedések bevezetésekor az első táncórákon oktatást kell tartani a táncórák résztvevőinek a védelmi szabályok ismertetése és begyakorlása céljából.
  • A fentiek betartását a táncoktató irányítja és ellenőrzi folyamatosan.
  • MILYEN SZABÁLYOK BETARTÁSÁBAN KELL EGYÜTTMŰKÖDNIÜK A TÁNCÓRÁK RÉSZTVEVŐINEK?
    • A foglalkozások csak tünetmentes állapotban látogathatók. (A tünetek: hidegrázás, láz, köhögés, nehézlégzés, torokfájdalom, szaglászavar, ízlelészavar, nagyfokú gyengeségérzés, fejfájás, izomfájdalom, izületi fájdalom.)
    • A táncórák előtt a várakozást elsősorban a szabadban kell megoldani, megkönnyítve ezzel a távolságtartást.
    • A táncórák helyszínére nem jöhetnek be kísérők, vagy vendégek. A gyerekeket a hozzátartozók a táncos foglalkozásnak helyet adó épület bejáratnál várhatják meg.
    • A táncórák helyszínére való belépés előtt kezet kell fertőtleníteni, vagy mosni a kihelyezett fertőtlenítők használatával. Távozáskor is meg kell ismételni.

A beengedést követően a táncosok minden esetben kövessék a táncoktató útmutatásait.

  • A táncórán tisztán, tiszta edzőruhában lehet részt venni.
  • A táncteremben tiszta váltócipő, váltózokni használata kötelező.
  • A táncórán maszk használata kötelező.
  • A táncosok között a fizikai kontaktust kerülni kell, és javasolt folyamatosan és valamennyi tevékenység alkalmával 1,5-2 méter védőtávolságot tartani. A páros, vagy csoportos munkát igénylő táncstílusoknál kerülni kell a párcserét, illetve a csoportok összetételének változtatását.
  • Minden olyan tevékenység előtt, amely során a kéz az arcot, a fejet közvetlenül érinti, kezet kell fertőtleníteni, vagy mosni.
  • A foglalkozások helyszínén csak saját ital fogyasztható. Az étkezést lehetőleg mellőzni kell.
  • A mellékhelyiség használata előtt és után kezet kell fertőtleníteni, vagy mosni.
  • A táncterem helyszínén a mosdó és WC használható, a tusoló azonban nem.
  • GYAKORLATI JAVASLATOK, MELYEK A SZABÁLYOK BETARTÁSÁT SEGÍTIK:
    • Ha a táncteremben van öltözési lehetőség, át lehet öltözni, és le lehet pakolni, ám amennyiben megoldható, javasolt inkább otthon megtenni a szükséges előkészületeket, és a fölösleges holmikat otthon hagyni.
    • A táncórán viselt maszk lehet sebészi, vagy vászonmaszk, utóbbi minimum két rétegű. (Megfontolandó az FFP2 típusú maszk használata a legfrissebb hatósági javaslatok alapján.)
    • A maszk saját legyen, olyan fazon, amely már bejáratott, komfortos a táncos számára. Olyan kivitelt érdemes használni, amiben tud beszélni, mosolyogni, testmozgást végezni, hajolni, táncolni anélkül, hogy a maszk lecsúszna az orráról vagy az arcáról, illetve igazgatnia kellene.

Elősegíthető, hogy a maszk jobban zárjon és így szűrjön, ha felül vékony fémlemezzel, vagy dróttal van megerősítve. Ez a kényelmetlen elmozdulásokat is segít elkerülni.

  • A maszkot a táncóra helyszínéül szolgáló épületbe való belépés előtt, a bejárat 15 méteres körzetén belül már használni kell és az onnan való távozás után lehet csak levenni. Az órát megelőző várakozás idejére, a rövid ideig esetlegesen fennálló csoportosulás alatt is hordani kell.
  • A maszkot a táncórán folyamatosan kell viselni, anélkül, hogy hozzányúlnánk - kivéve természetesen az ivószüneteket. Az ivószünetben a következő eljárást kell követni: 1.) kézfertőtlenítés, 2.) maszk leakasztása, 3.) ivás, 4.) újabb kézfertőtlenítés, 5.) tiszta kézzel a maszk visszaakasztása és megigazítása.
  • A táncterem helyszínén van fertőtlenítő szappan, és több helyen kézfertőtlenítő is kihelyezésre kerül, de érdemes lehet saját kézfertőtlenítőt is magunknál tartani (pl. az ivószünetekben kényelmesebb és gyorsabb lehet így megtisztítani a kezet).
  • Nagyjából három dolog van, ami figyelemelterelődést szokott okozni egy táncóra közben, és ami jelenleg kötelező kézfertőtlenítéssel jár (előtte és utána is!): a mobiltelefon nyomkodása, a haj igazgatása és összekötése, illetve az ivószünetek. Ezt elkerülendő, a telefonokat hagyjuk a táskában, a frizura legyen előre elkészítve, és lehetőleg az irányított, közös ivószünetek során igyunk.
  • A táncórákkal kapcsolatos ügyintézést (pl. befizetés) javasolt továbbra is személyes kontaktus nélkül, érintésmentesen, vagy online formában bonyolítani.

 

BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG ÉS NYILATKOZAT A TÁNCÓRÁKON VALÓ RÉSZVÉTELHEZ

Amennyiben a hatóság erre lehetőséget ad, a táncoktató vállalja a bejelentési kötelezettséget (pl. a Népegészségügyi Intézet felé) az általa vezetett tanfolyamokra vonatkozóan. Ennek részeként tájékoztatjuk a hatóságot az órák időpontjáról, a pontos helyszín(ek)ről, a foglalkozás helyszínét biztosító terem méretéről és a résztvevők létszámáról. A hatóság által kért információs táblákat kihelyezzük (pl. a védőintézkedések betartását segítő listák, ábrák, takarítási  napló, ...stb,). A táncoktató vállalja, hogy a fent részletesen bemutatott védőintézkedések betartásáról ellenőrzéskor részletesen számot ad a hatóság kérése szerint.

Érdemes készíteni egy állapotfelmérő kérdőívet és nyilatkozatot is, amit minden táncosnak ki kell töltenie, mielőtt elindul a tánctermi oktatás, vagy a táncos csatlakozik a tanfolyamhoz. A nyilatkozat a táncos egészségi állapotáról és a járvánnyal kapcsolatos táncórai védőintézkezdések betartásáról szól, és hasonló lehet ahhoz a nyilatkozathoz, amit pl. egy nyári tábor első napján kell leadnia a táborozóknak. A nyilatkozat célja, hogy minden résztvevő kifejezésre tudja juttatni: elfogadja és betartja a szabályokat, és csak akkor jön táncórára, ha egészséges. Fontos követelmény, hogy az egyéb adminisztratív feladatokhoz hasonlóan ez a nyilatkozattétel is a hatályos adatkezelési szabályok (GDPR) betartásával történjen.

 

MINTA A VÉDŐINTÉZKEDÉSEK BEVEZETÉSÉHEZ KAPCSOLÓDÓ KOMMUNIKÁCIÓHOZ TÁNC-

OKTATÓK SZÁMÁRA

Az alábbi mintát egy esettanulmányban ismertetett tánciskola e-mail-es tájékoztatóiból állítottuk össze, melyet a saját táncosai felé és a szülői közösség felé küldött ki. Ez a tánciskola több, mint 90 napon keresztül működtette sikeresen a fent részletesen bemutatott védőintézkedés csomagot. 

MINTA LEVÉL:

“Kedves Táncosok!

Az alábbiakban teljes körű tájékoztatást szeretnénk nyújtani számotokra a tervezett védőintézkedésekről, amely alapján állást tudtok foglalni a folytatásról.

MILYEN ÉRVEK SZÓLNAK A TÁNCTEREMBE VALÓ VISSZATÉRÉS MELLETT?

A legfrissebb hatósági szabályozás törvényileg újra engedélyezi a táncórák megtartását. Ez jelenti számunkra a kiindulási alapot ahhoz, hogy fontolóra vegyük a normál tánctermi táncórák újbóli megtartását. 

Az egészségünk megőrzése áll továbbra is a középpontban, így a védekezéshez kapcsolodó törvények betartása elengedhetetlen, ám ennél is fontosabbnak tartjuk, hogy maradéktalanul megfeleljünk az orvosszakmai iránymutatásnak is. Ezért orvosi segítséggel, infekciókontroll szakemberek útmutatásai alapján készítettük el a táncórák megtartásához szükséges protokoll szabályozást, ami lehetővé teszi, hogy mindannyian védettek legyünk a járvánnyal szemben és biztonságosan táncolhassunk.

Az anyag, amit összeállítottunk, nagyon részletes, és tartalmaz minden olyan tudnivalót, ami esetünkben fontos lehet. Sok apróságra oda kell majd figyelnünk, ami eddig nem volt megszokott, ugyanakkor ezek olyan szabályok, amiket könnyű alkalmazni, és egy kis gyakorlással nagyon hamar rutinszerűvé tud válni a betartásuk. A tájékoztatót olvasva talán olyan érzésetek lehet, hogy mindez túlzás, de meggyőződésünk, hogy csak úgy érdemes belevágnunk a dologba, ha a szakemberek útmutatását 100 %-ig betartjuk, hiszen ez a garancia a sikeres védekezéshez.

TÁJÉKOZTATÓ A TÁNCTERMI VÉDŐINTÉZKEDÉSEKRŐL

Az e-mail-hez csatolva találjátok a részletes szabályzatot, PDF formátumban.

Kérlek, töltsétek le a mellékelt fájlt és ismerjétek meg a tartalmát.

(ide minden tánciskola beszúrhatja a védőintézkedésekkel kapcsolatos fenti tájékoztatót)

VIDEÓÜZENET A TÁNCTERMI VÉDŐINTÉZKEDÉSEKRŐL

A gyerekeknek talán könnyebben emészthetők lesznek ezek az információk, ha videóban hallanak róla, ezért készítettünk egy rövid felvételt, amiben elmondjuk, hogy milyen szabályokra kell odafigyelni, és miért. Az alábbi linken tudjátok megnézni:

(ide minden tánciskola beszúrhatja a saját oktatóanyagát/videóját) 

KIEGÉSZÍTÉS A MASZKVISELÉSSEL KAPCSOLATBAN:

Sokakat foglalkoztat, hogy maszkban milyen lesz táncolni. Szeretnénk megnyugtatni Benneteket, hogy ezt a témát mi is nagyon fontosnak tartjuk, és mindenképpen nagy hansúlyt fogunk fektetni a maszkban táncolás miatt felmerülő szokatlan helyzetek megoldására. Igyekszünk türelemmel segíteni mindenkit, hogy megtanulja kezelni az új szituációt, és az órákon szánunk majd időt az észrevételek és közös tapasztalatok megbeszélésére.

Szeretnénk megerősíteni, hogy megértéssel és odafigyeléssel viszonyulunk azokhoz, akik nehezebben viselik el magukon a maszkot. A maszkot hordani kell, de az óra közben bármikor lehetőség van szünetet tartani, szükség esetén a szabadba kimenni levegőzni. Mindig nyugodtan jelezhetitek, ha pihenőre, levegőzésre van szükségetek. A maszk tánc közbeni viselése nem káros, ez orvosilag alátámasztott tény; ennek a témának a vizsgálata része volt a szabályzat összeállítását megelőző konzultációknak. Kérünk Benneteket, a maszkot érintő esetleges kérdésekben is ugyanolyan bizalommal forduljatok hozzánk bármikor, mint az egyéb ügyes-bajos dolgokkal.

KÖSZÖNJÜK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSETEKET!

Felelős táncoktatókként az a feladatunk, hogy a hozzánk járó táncosokat és családjukat megvédjük a járványtól, ezért mi mindent elkövetünk, hogy a tánciskolák számára kidolgozott védőintézkezéseket betartsuk és betartassuk. Igaz, fegyelmezettségre lesz szükségünk, hogy mindnyájan minden ismertetett szabályt pontosan kövessünk, de biztosan egyetértetek abban, hogy nincs olyan része a szabályzatnak, amit ne lehetne kellő odafigyeléssel betartani.

Hiszünk abban, hogy a védekezéssel járó néhány kompromisszum eltörpül amellett a sok jó mellett, amiben a tánc által részünk lehet közösen!”

Készült: 2021. február 5. 

 

 

 

 

Checklist a táncosoknak!

  1. Megérkeztél? Ha nagyon muszáj, akkor a szabadban, a parkolóban várakozzatok, de ne csoportosuljatok.
  2. Köszönj el a kísérődtől a bejáratnál legkésőbb!
  3. Ne feledd a maszkod már a bejárat előtt feltenni, a szabadban!
  4. Ne érkezz 10 percnél korábban az óra kezdésénél!
  5. A bejáratnál használd a kihelyezett kézfertőtlenítőt!
  6. Belépés után jön a kötelező testhőmérséklet ellenőrzés!
  7. Ne ölelgesd a barátokat, most biztonságosabb egy szóbeli üdvözlés!
  8. Öltözz át egy tiszta edző ruhába!
  9. Ellenőrizd, hogy a maszkod rendben van-e!
  10. Ellenőrizd a ruhád és a hajad rendben van-e!
  11. Ellenőrizd, hogy hoztál e magaddal saját innivalót!
  12. Telefonod lehetőség szerint hagyd az öltözőben, vagy szükség esetén lenémítva hozd csak be. Ne nyomogasd az óra alatt!
  1. Átöltözés után, még a terembe lépés előtt tisztítsd meg a kezeidet!
  2. A terembe lépve keresd meg a helyed és ne mászkálj össze-vissza!
  3. A táncteremben mindig a tanár utasítását kövesd!
  4. Bátran szólj, ha szomjas vagy, vagy már nem bírod a maszkban a táncolást, de semmiképpen ne önállósítsd magad! Ne vedd le a maszkod, úgy hord ahogy az elő van írva!
  5. Az ivószünetekben a bevált protokoll szerint járj el.
    • kézfertőtlenítés
    • maszk le
    • ivás a saját folyadékból
    • maszk fel
  6. Az óra vége után igyekezz maximum 10 percen belül átöltözni és elhagyni az épületet!
  7. Mosdóba menetel előtt és után fokozottan figyelj a kezek megmosására!
  8. Legyél szabálykövető és bátran, de udvariasan hívd fel a figyelmét azoknak, akik vétettek a szabályok ellen!

Csak közösen tudjuk hatékonyan megvédeni magunkat!

Legyél figyelmes és tudatos!

 

Reméljük sikerült átolvasni és egyet tudsz érteni velünk.

 


Nyomtatás  

Related Articles

Tánccal a COVID ellen...